Upplandskubbens Vänner

Upplandskubb


Historia


UPPLANDS EGET BRÖD – SÅ KOM DET TILL


Upplandskubb är unikt. Det är det enda svenska brödet som, istället för i en ugn, gräddas i vattenbad på spisen. Degen ska första jäsa i minst tre timmar, helst längre, sedan gräddas minst fyra timmar. Därefter ska brödet vila ett dygn inlindat i en bakduk, innan det skärs upp, eller snarare klyvs, som en vedklabb, i fyra trekantiga delar, som man sedan skär på tvärs. Den långa tillagningstiden tar fram smakerna och ger ett saftigt, mustigt bröd som var och är särskilt uppskattat under julhelgen.

Vem som kom på att man kunde baka brödet på spisen, istället för i ugnen, vet ingen. Men sannolikt har det en praktisk förklaring. Att värma upp en vedeldad bakugn tar tid och den måste passas. Det är också en svårbemästrad konst att hålla en jämn värme. Samtidigt brann det alltid i vedspisen, den var ju inte bra till för matlagning, utan också en nödvändig värmekälla. Vatten som kokar blir inte varmare än hundra grader, inte lika varmt som i en ugn, men lika effektivt, det är bara det att det tar lite längre tid att få brödet gräddat.

Vad vi vet har Upplandskubb bakats sedan länge i hushållen på gårdarna i upplandsregionen. De äldsta belagda recepten är från mitten av 1800-talet. Det allra äldsta som Upplandsmuséet kommit i kontakt med kom från Norrgården i Älgesta by i Husby-Ärlinghundra socken, i Sigtuna kommun. Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala, som startades 1895 för att utbildade lärarinnor och husmödrar i matlagning, näringslära och huslig ekonomi, införlivade Upplandskubb i sin receptsamling. Receptet har sedan spridits över landet, bland annat via elevernas egna receptböcker, så Upplandskubb bakades sannolikt på många håll i Sverige i början av förra seklet.

Själva namnet Upplandskubb är inte något folkligt påhitt. Namnet kom från företaget Uplandskubben AB som började baka Upplandskubb mer industriellt på 1920-talet och som var det bageri som bidrog till att göra brödet mer känt utanför Uppland. Enligt Upplandsmuséet var det egentligen direktören Hugo Sundblads svärmor som upptäckte det kokta brödet och sedan ledde det ena till det andra.

Upplandskubbens industriella saga blev ganska kort, dålig lönsamhet gjorde att produktionen fick läggas ner ungefär 70 år senare, 1991. Sannolikt var det den långa produktionstiden och den något omständliga processen som spelade in. Det gick enklare och var billigare att baka vanlig sirapslimpa i ugn. Men fortfarande bakas Upplandskubb av en växande skara entusiaster och när föreningen Upplandskubbens Vänner är ute på marknader pratar många medelålders och äldre besökare vid ståndet lyriskt om mammor, mormor och farmor som bakade Upplandskubb.

Brödet är idag så unikt att föreningen Upplandskubbens Vänner fått det ursprungsskyddat (SUB) enligt EU:s stränga regelverk för skyddade beteckningar. Ursprungsskyddet innebär att bröd som säljs som Upplandskubb måste ha bakats inom regionen enligt en beskriven metod och med ingredienser hämtade från regionen. Dessutom ska spannmålet vara malt till mjöl inom regionen. Märkningen gör att kunderna kan vara säkra på att de får en äkta och ursprunglig produkt.
I Sverige är det idag, utöver Upplandskubb, endast Kalix löjrom och hånnlamb som är skyddad på samma sätt.

Vi i Upplandskubbens Vänner hoppas naturligtvis att allt fler små bagerier med intresse för lokalproducerat ska börja baka Upplandskubb, liksom alla andra med intresse för bakning. För den som vill baka, men inte sälja professionellt, går det bra att köpa mjöl och annat i vilken butik som helst. Upplandskubb är äkta slow food på svenska. Receptet finns här på hemsidan.


KvalitetsgarantiUpplandskubb har sedan 2014 en skyddad ursprungsbeteckning (SUB) inom EU.
Det innebär en kvalitetsgaranti för dig som köper brödet, då brödet för att få kallas Upplandskubb måste vara bakat i Uppland efter ursprungligt recept, på spannmål odlat i Uppland och som även blivit malt till mjöl i Uppland.
Det innebär att du som köper Upplandskubb kommer att kunna vara absolut säker på att det bröd du köper är en helt äkta Upplandskubb.

Ingredienser


Upplandskubb innehåller endast:
  • Rågmjöl*

  • Vetemjöl**

  • Sirap***

  • Jäst

  • Salt

  • Vatten

* Rågmjölet skall vara framställt i Uppland, på råg odlad i Uppland. Rågmjölet får vara stenmalet eller valsmalet. Det skall vara ett grovt fullkornsmjöl som innehåller rågkornets alla beståndsdelar, det vill säga kärna, grodd och skal. Rågmjölet skall vara osiktat.

** Vetemjölet skall vara framställt i Uppland, på vete odlad i Uppland. Vetemjölet får vara stenmalet eller valsmalet. Vetemjölet får vara siktat eller osiktat.

*** Sirapen skall vara traditionell så kallad ljus sirap eller så kallad mörk sirap. Så kallad brödsirap, svart sirap, bageri sirap, vit sirap eller andra sirapskvaliteter är inte tillåtna i Upplandskubb.

Recept


60 g jäst

4 dl vatten

Upplandskubb 350 g sirap, mörk eller ljus hushållssirap – dvs den helt vanliga sirapen

1 tsk salt

525 g grovt rågmjöl

475 g vetemjöl

Rör ut jästen i kallt vatten, cirka 15ºC. Blanda i resten av vattnet, sirapen och saltet. Blanda därefter i rågmjölet och sedan vetemjölet. Arbeta ihop blandningen till en stadig deg. Smörj och mjöla en treliters bakform med lock. Packa degen i formen och låt jäsa svalt (cirka 15ºC) under bakduk över natten eller över dagen, som ger en jästid om cirka nio timmar. Sätt sedan locket på formen. Försegla hela locket med aluminiumfolie så att ingen vattenånga kan komma in under gräddningen.

Placera formen i vattenbad med lock ovanpå spisen. Vattnet ska koka när du sätter ner formen i vattenbadet. Grädda brödet i 4 timmar. Vattnet i vattenbadet ska nå till cirka 2/3 av formens höjd. Kontrollera vattennivån då och då under gräddningen och fyll på när det behövs. Stjälp upp det färdiggräddade brödet och linda in i flera lager bakdukar och handdukar. Låt det svalna och vila i 10-24 timmar innan du förpackar brödet. Om du ska frysa brödet så frys det gärna helt. Klyv det sedan och skär skivorna tvärs över så att du får trekantiga skivor.

Upplandskubb gräddas i en cylindrisk form med lock. Traditionellt har en plåtburk, mjölkflaska, mjölkhämtare eller mjölkkruka med lock använts. Det går utmärkt att använda en treliters kastrull med lock, som är cirka 17 centimeter i diameter.

En syltkittel, konserveringsgryta eller annan stor gryta med lock fungerar som vattenbad.

Kom i håg att om du använder stenmalet mjöl behöver du tillsätta en extra skvätt vatten eftersom stenmalet mjöl suger upp mer vätska.

Bilder

Upplandskubb
Upplandskubb
Upplandskubb
Upplandskubb
Upplandskubb
Upplandskubb
Upplandskubb
Upplandskubb

FAQ


Har du en fråga, då kan du maila info@upplandskubbensvanner.se