Bakningskurs juni 2013

Välkommen på kurs i att baka Upplandskubb

Många har hört av sig till föreningen och velat lära sig baka Upplandskubb. Därför ordnar vi nu en första kurs. Under två träffar bakar vi och lär oss hur brödet uppför sig samt om dess förankring i vår kultur.

 

 När & var:   lördagen den 29:e juni klockan 9.30-12.30 på Hjälsta bygdegård samt måndagen den 1:a juli klockan 18.30-20.30 på JTI, Uppsala. Vägbeskrivningar skickas ut till deltagarna.

 

Kursavgift:  250 kronor för medlemmar, 300 kronor för icke-medlemmar. I kurs-avgiften ingår bakningsingredienser, smörgåslunch på lördagen, kvällsfika på måndagen samt kursintyg.

 

Kursupplägg: På lördagsförmiddagen får kursdeltagarna sätta degar till sina Upplandskubbar som de sedan tar med sig hem och gräddar hemma på lördagskvällen. På förmiddagen samtalar vi även om brödets historik och äter lunch med Upplandskubb.

På måndagskvällen återsamlas vi och har då med oss våra bröd. Vi provsmakar, bedömer och samtalar om vad som kännetecknar en Upplandskubb, bakningsfel, utrustning och vad ett ursprungsskydd innebär. Kvällsfika med Upplandskubb.

 

Deltagarna behöver ha med sig följande:

en treliters cylindrisk form med lock, diameter 17-20 cm. Formen kan vara en mjölkhämtare, kakburk eller gryta/kastrull (obs inget långt handtag eftersom den ska få plats i den större kokgrytan)

Hemma behöver du ha tillgång till en större gryta med lock att sänka ner formen i under gräddningen. Behöver du hjälp med utrustning, hör av dig till kursledningen.

 

Anmälan: senast den15:e juni till Charlotte Lagerberg Fogelberg, på Charlotte.Lagerberg@slu.se.

 

Antalet kursdeltagare är begränsat, välkommen med din anmälan!