Recept

Upplandskubb är ett gammalt Upplandsbröd som var vanligt förr i tiden. Det recept som anges nedan är ett recept på ursprunglig Upplandskubb och är hämtat från den insamling av gamla recept som genomförts av föreningen Upplandskubbens Vänner. Vid bakning av äkta Upplandskubb används alltid osiktat grovt rågmjöl och inte rågsikt som ibland felaktigt anges. Den sirap som ingår skall vara traditionell ljus eller mörk sirap. Så kallad brödsirap, svart sirap, bagerisirap, vit sirap eller andra sirapskvaliteter ingår inte i det ursprungliga receptet och ska därför inte användas av den som vill baka en äkta Upplandskubb.

 

Upplandskubb gräddas i en cylindrisk form med lock. Traditionellt har en plåtburk, mjölkflaska, mjölkhämtare eller mjölkkruka med lock använts, medan en syltkittel, konserveringsgryta eller stor gryta med lock fungerat som vattenbad.

 

Upplandskubb

60 g jäst

4 dl vatten

350 g sirap, mörk eller ljus hushållssirap – dvs den helt vanliga sirapen

1 tsk salt

525 g grovt rågmjöl

475 g vetemjöl

Rör ut jästen i kallt vatten, cirka 15ºC. Blanda i resten av vattnet, sirapen och saltet. Blanda därefter i rågmjölet och sedan vetemjölet. Arbeta ihop blandningen till en stadig deg. Smörj och mjöla en treliters bakform med lock. Packa degen i formen och låt jäsa svalt (cirka 15ºC) under bakduk över natten eller över dagen, som ger en jästid om cirka nio timmar. Sätt sedan locket på formen. Försegla hela locket med aluminiumfolie så att ingen vattenånga kan komma in under gräddningen. Placera formen i vattenbad med lock ovanpå spisen. Vattnet ska koka när du sätter ner formen i vattenbadet. Grädda brödet i 4 timmar. Vattnet i vattenbadet ska nå till cirka 2/3 av formens höjd. Kontrollera vattennivån då och då under gräddningen och fyll på när det behövs. Stjälp upp det färdiggräddade brödet och linda in i flera lager bakdukar och handdukar. Låt det svalna och vila i 10-24 timmar innan du förpackar brödet. Om du ska frysa brödet så frys det gärna helt. Klyv det sedan och skär skivorna tvärs över så att du får trekantiga skivor.

Upplandskubb gräddas i en cylindrisk form med lock. Traditionellt har en plåtburk, mjölkflaska, mjölkhämtare eller mjölkkruka med lock använts. Det går utmärkt att använda en treliters kastrull med lock, som är cirka 17 centimeter i diameter.

En syltkittel, konserveringsgryta eller annan stor gryta med lock fungerar som vattenbad.

Kom i håg att om du använder stenmalet mjöl behöver du tillsätta en extra skvätt vatten  eftersom stenmalet mjöl suger upp mer vätska.

 

Här kan du ladda ner receptet.